Ayakkabı Nasıl Boyanır? Ayakkabı Boyamanın Püf Noktaları

Ayakkabı Nasıl Boyanır? Ayakkabı Boyamanın Püf Noktaları

Günlük yaşamın en önemli ihtiyaçlarından olan ayakkabı kullanımında ayakkabı boyama teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak uzun süre kullanım için gereklidir.

Ayakkabı nasıl boyanır? Tüm insanların en çok kullanılan giyim ürünlerinin başında gelen ayakkabı dış görünüşün en önemli parçası olmaktadır. Bundan dolayı bakımı ve temizliğine çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle tüm kıyafetlerin tamamlayıcısı olan bu ürünler her zaman çok daha fazla dikkat çekici olmaktadır. Ayakların yer ile temasını engelleyen ve sağlık bakımından önemli olan ayakkabıların temizliğinde boyama teknikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olunmalıdır. Böylece bu ürünler hem çok daha uzun ömürlü olabilecek hem de dış görünümde temizliğini ortaya koyacaktır. Ayakkabılar şıklığı tamamlayan en önemli unsur olması nedeni ile ayakkabı boyamanın püf noktaları ile ilgili bilgilere sahip olmak yeterli olacaktır.

Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Genel olarak bot, klasik ayakkabı ve benzeri tarz ayakkabılar, insanların yaşamında çok önemli bir parça olmasının yanı sıra kıyafetlerin tamamlayıcısı ve dış görünümde şıklığın ortaya konulmasında yardımcı olmaktadır. Ayakkabı ayakların yerle doğrudan temasını keserek değişik hava koşullarından ve yabancı maddelerden korumaktadır. Her zaman kullanılan bu ürünler zaman içinde eskimiş bir görüntüye sahip olacaktır. Bu gibi durumlarda ayakkabıların bakımlarının yapılması ve boyama yapılması gerekmektedir. Ayakkabı nasıl boyanır? Ayakkabıların boyama işlemleri ürün çeşitliliği ve türlerine göre daha farklı olmaktadır. Yapılışlarında farklı malzemelerin kullanıldığı süet, nubuk ya da deri gibi ayakkabıların boyama işlemleri birbirinden farklıdır. İnsanlar için son derece önemli olan ayakkabılar boyandıktan sonra ilk günkü görünümlerine kavuştukları için çok daha şık ve yeni bir görünüme kavuşmaktadırlar. Ayakkabı boyama işlemlerinde gerekli olan malzemeler şunlardır;

  • Mikrofiber bez,
  • Sünger,
  • Diş fırçası,
  • Elektrik bandı ya da mavi maskeleme bandı,
  • Ayakkabı kalıbı veya gazete,
  • Yumuşak fırça,
  • Deri boyası,
  • Ilık su,
  • Sprey boya,
  • Nubuk boyası,
  • Ayakkabı cilası,
  • Süet boyası,

Ayakkabı boyama teknikleri ayakkabının çeşitlerine ve türlerine göre değiştiği için ayakkabının türüne uygun boya alınması gerekmektedir. Bu neden ile ayakkabı boyama işlemleri öncesinde ayakkabının özelliklerine dikkat edilmesi gerekir. Temiz ve boyalı bir ayakkabı yeni görüntü elde edeceğinden kıyafetler ile uyumu daha kolay olacaktır.

Deri Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Genel olarak tüm ayakkabı çeşitlerinde olduğu gibi deri ayakkabılar toz, kir ve çamurdan zaman içinde çok daha fazla etkilenmektedir. Bundan dolayı eski parlaklığını kısa sürede kaybedebilir. Ayakkabıların boyanması eski parlaklığını kazanması ve yeni bir görünüm elde etmek adına son derece önemli olmaktadır. Hakiki deri ayakkabı nasıl boyanır? Bu tarz ayakkabıların boyanması için gerekli olan aşamalara dikkat edilmesi istenilen olumlu sonuçları almak adına önemli bir yere sahip olmaktadır. Boyama işlemlerinde ilk olarak ayakkabıların temizlenmesi gerekir. Fırça veya nemli bir bez kullanılarak ayakkabı üzerinde yer alan kir ile çamurlar temizlenir. Ardından ayakkabının kuruması boyanın tam olarak tutması için önemlidir. Sünger yardımı ile boyayı ayakkabı yüzeyine dairesel nazik hareketlerle sürülmelidir. Ancak boya direk olarak ayakkabıya değil sünger üzerine sürülmelidir. Tüm yüzeyi aynı şekilde boyanması sonrasında güneş ışığına maruz kalmadan kuruması için bekletilmelidir. Şayet ayakkabıda renk açılmaları fazla olması halinde ikinci kat boyama işlemi yapılmalıdır. Ayakkabı boyama işlemi tamamlandıktan sonra deri ayakkabı cilalanmamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken boyanın içinde cila içermemesidir. Çünkü cilalı boya zaman içinde ayakkabının yüzeyinde çatlakların oluşmasına neden olacaktır.

Süet Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Süet ayakkabı boyama teknikleri genellikle diğer ayakkabı çeşitlerine daha farklı şekilde yapılmaktadır. Bu tarz ayakkabı çeşitleri için özel sprey boya tercih edilmelidir. Süet ayakkabı boyama işlemleri için ilk olarak bütün dış yüzeyini yumuşak hareketler ile farklı yönlere doğru fırçalanmalıdır. Toz ve kalıntıların giderilmesi için yapılan fırçalama işlemleri minik liflerin açılmasını sağlayarak boyanın kumaşa derinlemesine işlemesini kolay hale getirecektir. Pek çok kuru toz ve kiri ortadan kaldırılması için fırçalama yeterli olacaktır. Ancak ayakkabılar çok fazla kirli ise daha titiz bir temizlik gerekecektir. Bunun için süet ayakkabı yüzeylerini nemli bir bez ya da sünger kullanarak silinmelidir. Ayakkabı üzerinde bulunan bağcık gibi aksesuarlar çıkarılmalıdır. Boyanmaması gereken aksesuarlara boya değmemesi için elektrik bandı ya da mavi maskeleme bantlarını şeritler halinde keserek kullanılmalıdır. Böylece bu bölgeler koruma altına alınmış olacaktır. Ardından ayakkabı kalıbı ya da gazete kullanılarak parmak ile topuk kısmına iyice iterek ayakkabı doldurulmalıdır. Ayakkabı boyamanın püf noktaları arasında yer alan bu işlem sayesinde boya işlemi boyunca ayakkabının şeklinin korunmasını sağlayacaktır. Ayrıca ıslak boyanın ayakkabı içine girmesini engelleyecektir. Süet boyaların pek çoğu daha kolay ve rahat uygulanması adına özel bir uygulama süngeri içermektedir. Ancak daha etkili bir sonuç elde etmek için diş fırçası kullanılması uygun olacaktır. Diş fırçası süetin her yerine ve girintilerine kadar ulaşmasına yardımcı sert kıllara sahip olması çok önemlidir. Daha sonra fırça iyi bir şekilde ıslatılmalı ve fazla olan boya fırçadan alınmalıdır. Her uygulamada yaklaşık olarak yarım çay kaşığı kadar boya kullanılması yeterli olmaktadır. Boyanın gereğinden fazla kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Dairesel hareketler ile boya süete masaj yapılarak yedirilmelidir. Nemli olmayan serin bir yerde boyalı olan ayakkabıların saklanması gerekir. Ayakkabı boyama teknikleri içinde yer alan süet ayakkabı boyandıktan sonra yaklaşık olarak 24 saat boyunca bekletilmelidir. Tam olarak boyanın kuruma süreleri kullanılan boya türüne, ayakkabı boyutlarına ya da bekletilen ortamın sıcaklığına göre farklı olmaktadır.

Nubuk Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Nubuk ayakkabılar görünüşleri bakımından genel olarak süet ayakkabılar ile karıştırılmaktadır. Fakat her iki kumaş dokusu birbirinden farklı olmaktadır. Bundan dolayı süet ayakkabı boyama işlemi adına kullanılan boya ile malzemeler nubuk ayakkabı boyama işleminde kullanılmamalıdır. Bu tarz ayakkabılar deriden farklı olarak çok daha hassas bir yapıya sahip olup bakım ve boyama işlemleri daha özenle yapılmalıdır. Kadifeye yakın bir görünümde olan nubuk ayakkabı boyama işlemleri için sprey boya çeşitlerinin kullanılması daha iyi bir sonuç alınmasına yardımcı olmaktadır. Yumuşak bir fırça ile tozlar alınmalı ve dairesel hareketler ile yüzeye zarar vermemek adına fazla bastırılmamasına dikkat ederek fırçalanmalıdır. Kuru toz ve kirler temizlendikten sonra yumuşak dokulu bir bez ile ayakkabı üzerinde olan diğer kirler temizlenmelidir. Ilık su ile ıslatılan bezle lekeler silinmelidir. Temizleme işlemi bittikten sonra sprey boya ayakkabının yüzeyine uygulanmalı ve bir süre kuruması beklenmelidir. Ayakkabı boyamanın püf noktaları olarak bazı boya türleri 2 ile 3 saat gibi kısa sürede kuruyabiliyor. Ama en etkili sonucu almak için 24 saat nubuk ayakkabının bekletilmesi doğru olacaktır. Boyama işlemi biten bu tür ayakkabılar direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı ve mümkün ise hava sirkülasyonunun olduğu bir odada kurutulması gerekmektedir. Her türlü ayakkabı çeşitlerinin boyama işlemlerinde istenilen sonuçları almak ve daha uzun ömürlü olması için daha serin bir havada ya da akşam saatlerinde boyanması gerekmektedir.

Etiketler: ayakkabı nasıl boyanır
Ağustos 31, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR